ARASHI ROMANIA
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  
Latest topics
» Gramatica
Tue Dec 23, 2014 4:05 am by Yumi

» Shounen Club Premium [2009.03.29]
Thu Mar 06, 2014 4:00 am by lilichan

» Arashic Forum
Mon Feb 25, 2013 6:15 am by hika86

» Nelămuriri
Tue Sep 11, 2012 4:52 am by Yumi

» Aniversarea forumului
Sun Aug 19, 2012 3:34 am by matsumoto

» Cereri de afiliere
Sun Aug 19, 2012 3:14 am by matsumoto

» Cereri forumuri
Sun Aug 19, 2012 3:12 am by matsumoto

» Schimbari de nick
Sun Aug 19, 2012 3:10 am by matsumoto

» Sugestii
Sun Aug 19, 2012 3:09 am by matsumoto

Top posters
matsumoto
 
Ohmiya SK
 
Mao Inoue
 
KeykoYume
 
Olimp_Tenshi
 
Moony
 
Saito Ryu
 
TeeChan
 
AbbeyXS
 
Stormy_Yume
 

Share | 
 

 Legile si constitutia

Go down 
AuthorMessage
matsumoto
Admin
avatar

Posts : 2341
Join date : 2010-04-08
Age : 24

PostSubject: Legile si constitutia   Mon Sep 20, 2010 12:56 am

Japonia are un sistem democratic functional, in care suveranitatea apartine poporului; este un stat unitar, condus in mod simbolic de imparat si guvernat democratic de un sistem parlamentar. Se caracterizeaza prin separarea clara a puterilor in stat, in trei mari directii: legislativa, executiva si juridic.


Seful Statului

Seful statului japonez este Imparatul ("Tenno", in limba japoneza) si reprezinta un simbol al Statului si al unitatii poporului. El nu are putere fata de Guvern, dar desfasoara activitati in probleme de stat cu acordul Cabinetului, asa cum ar fi: promulgarea amendamentelor constitutionale, a legilor si a tratatelor, convocarea Dietei, disolutia Camerei Reprezentantilor, promulgarea alegerilor generale ale membrilor Dietei, atestarea numirii si demisiei membrilor de stat, precum si puteri depline in acreditarea ambasadorilor si ministrilor, acordarea de onoruri si primirea ambasadorilor straini. Asemenea, numeste Primul Ministru si Presedintele Curtii de Justitie, la propunerea Dietei si a Cabinetului. Tronul imperial este dinastic si are deci o descendenta din

Reprezentarea Autoritatii

Japonia ca orice stat de drept, apare cu o separare clara a celor trei ramuri ale autoritatii: cea legislativa, executiva si juridica.

Autoritate juridica

In Japonia procesele se desfasoara la trei niveluri. Reclamantii expun cazurile lor la Curtea Inalta si in final, la Curtea Suprema , daca problema nu a fost rezolvata la nivelurile inferioare.

Autoritatea legislativa

Dieta reprezinta cel mai inalt organism emitent de legi al Japoniei, fiind compusa din doua camere: Camera Reprezentantilor, care are 512 membrii si Camera Consilierilor, care are 252 membrii.

Preeminenta Camerei Reprezentantilor se face simtita in cadrul Dietei din dublul punct de vedere al punerii in aplicare a responsabilitatii ministeriale si al procedurii de elaborare a legii. In ceea ce priveste raporturile dintre Guvern si Camere, doar Camera Reprezentantilor poate pune in aplicare principiul responsabilitatii ministeriale.

Si in ceea ce priveste procesul de elaborare a legilor, Art. 58 din Constitutie dispune ca un proiect sau o propunere legislativa sa devina lege dupa adoptarea sa de catre ambele camere, dar se adauga ca, daca se loveste de opozitia CamereiConsilierilor, devine lege din momentul in care textul a fost adoptat a doua oara de catre camera reprezentantilor cu o majoritate de 2/3 din numarul membrilor prezenti.

Senatul este format din cate doi membrii ai fiecarui stat si care sunt alesi pentru o perioada de sase ani.Camera Reprezentantilor este formata din membrii, repartizati proportional intre state, potrivit alegerilor care au loc la fiecare doi ani.

Autoritatea executiva

Puterea executiva in Japonia este atribuita Cabinetului, care este alcatuit din Biroul Primului Ministru si din doisprezece Ministrii, stabiliti prin lege si care sunt enumerati in legea privind "Organizarea Guvernului National".

Exista, de asemenea si un Secretariat al Guvernului, un Birou Legislativ Guvernamental, Autoritatea Nationala de Personal, precum si un Consiliu de Securitate al Japoniei. Exista o Comisie de Audit, formata din trei functionari, al carei statut independent este garantat prin Constitutie.

Primul Ministru, care este numit din membrii Dietei, printr-o hotarare a Dietei, de catre Imparat, trebuie sa fie civil, de obicei presedintele partidului aflat la conducere. Acesta numeste si pe cei doisprezece Ministrii de Stat, dar ii poate si destitui. Cabinetul trebuie sa demisioneze in masa in cazul in care functia de Prim Ministru devine vacanta, sau daca prima sesiune a Dietei este convocata pentru alegerea generala a membrilor Camerei Reprezentantilor. In cazul in care Camera Reprezentantilor acorda un vot de neincredere, Cabinetul trebuie sa demisioneze. In Japonia, Cabinetul este condus de Primul Ministru si nu are mai mult de douazeci de ministrii de stat. Toti reprezinta puterea executiva si se afla sub autoritatea Sefului Cabinetului, care este responsabil in fata Dietei. Organizarea Cabinetului, managementul acestuia, se bazeaza in primul rand pe intalniri la nivelul acestuia si pe Organele Subsidiare Cabinetului, care preiau o serie de sarcini. De exemplu, Secretariatul Cabinetului este insarcinat cu pregatirea agendei de lucru a sedintelor de Cabinet, colecteaza informatii si realizeaza studii de cercetare. Biroul Legislativ al Cabinetului revede legile propuse, proiectele ordinelor Cabinetului si tratatele, exprima opinia legata de Cabinet, Primul Ministru sau ministrii. Consiliul de Securitate al Japoniei delibereaza problemele importante privind apararea nationala, masurile ce trebuie luate in caz de urgenta. In Japonia se intalneste Agentia de Management si Coordonare, creeata in 1984 prin colaborarea dintre Agentia Administrativa de Management si Biroul Primului Ministru. Acesta functioneaza ca organ extern al Biroului Primului Ministru, cu rol in coordonarea si managemnetul Guvernului National.

Ministere- Departamente

In Japonia, alaturi de Biroul Primului Ministru, se afla doisprezece ministere. Alte componente administrative sunt: comisiile, agentiile, intreprinderile guvernamentale.

_________________

To the top To the top To the top, come with me


The memories that were carved haven't faded yet
Just giving yourself up to these days that are rolling by
This beating heart is searching for something It's still shaking even now

Even if what you see on the other side of the sky is an endless pain
We don't need the words that are always here
Every day, every night, every time, always That's right
With unshakable feelings

Our voices from those days are calling
To that tomorrow, it starts moving
You can hear it too, right? We don't need a reason
Surely, there isn't only one answer
There's a place we'll get to someday
If there's something I'm proud of So that it'll get to you
I'll go to a world I haven't seen yetBack to top Go down
View user profile http://arashi-romania.weebly.com/
 
Legile si constitutia
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Don't stop :: Japan :: About Japan-
Jump to: